Wednesday, December 21, 2011

Kroppslig utmaning

Summering av året är lite tidigt kanske. Å andra sidan har jag lust nu, så varför inte?

I år har det varit mycket på det privata planet och på jobbet. Jag har därmed slarvat med det jag nog behöver allra mest. Core och styrka. Lite underhållning och ibland bättre periodvis men på det hela taget inte tillräckligt. Framför allt har det straffat sig när jag sprungit långt. Jag har inte haft tillräcklig coremuskulatur och stabilitet och inte orkat riktigt i distanser över ca 22 km. Det har resulterat i spänningshuvudvärk, nackspärr och ont i ryggen. Ont i höften.

Sedan hjälpte inte mina två cykelvurpor ryggen till det bättre.

Loppen då, ja så här i efterhand är jag väldigt nöjd med Runrundan. Det var ett riktigt roligt lopp, jättebra stämning och lagom stort. Lidingöloppet var en flopp och kommer så förbli men samtidigt en bra erfarenhet. Och långt mer backar än jag trodde. Hade det inte varit så fruktansvärt trångt hade jag anmält mig igen.

Det kommande året då?

Jag är sugen på att springa halvmaraton. Det är en distans jag både orkar och kan hålla något högre fart på tror jag om det inte är alltför backigt. Mentalt vill jag springa Vansbbro marathon men är lite osäker på hur jag ska få till långpassen. det kommer att bero på hur jobbsituationen ser ut under våren. Ett millopp vore också kul men jag är inte sugen på att trängas alltför mycket. Tjejmilen går bort. Det vore nog också bra mentalt att ha lite fler inplanerade tävlingar för att slippa tokfokusera på en och så bli besviken om tex en förkylning kommer i vägen.

Men. 2012 ska bli prehabens år! Jag måste stärka upp min kropp för att den ska hålla. Att springa är att hjälpa själen att komma ikapp och få ny kraft men om man nu ska dela på kropp och själ som vi gärna gör så behöver kroppen stabilitet. Maken och jag har sagt 10 minuter om dagen. Tror ni det går? 10 minuter är ju ingenting.

Jag har en målsättning också. Tidigare beslöt jag mig för att jag skulle klara en chin och dit nådde jag nästan. Nu har jag ett nytt mål. Jag vill kunna gå upp i brygga! Det är en helt omöjlig övning märkte jag då jag provade häromdagen. Men jag tror att de musklerna som involveras där är precis de som jag behöver stärka och stretcha ut. Jag fick träningsvärk bara av att försöka.

Summering: 2012 ska jag

- Halvmaraton
- Millopp
- 10 min core/balans/stabilitet per dag
- kunna gå upp i brygga!

2 comments: