Monday, March 19, 2012

Löpanalys

Jaha, så har jag gjort det jag bävade lite för - en löpanalys. Jag gillar inte att bli filmad och jag visste att jag skulle få springa på löpband och bli filmad och få min (obefintliga) teknik skärskådad.

Men det kändes okej! Först och främst för att jag inte behövde upp på löpbandet direkt. Kroppen gicks igenom. Hur jag utförde knäböj, enbensknäböj, utfall. Plus massa andra tester av benstyrka fram och baksida och hur jag engagerad musklerna. Och ja, jag är stel och svag i framsida lår och i coremuskulaturen, har en tendens att falla inåt med knäna. Och stel i bröstryggen. Det låter som dags för åldersdomshemmet direkt, eller hur?

Sedan upp på löpbandet fick springa i strumplästen i 5-minuterstempo. Hej och hå. Kände mig vinglig som jag vet inte vad och lite nervös. Två stycken som står och tittar och filmar. Gaaahhh! Till slut var Jonas nöjd och jag fick hoppa av bandet. Och titta på eländet.

Och resultatet då? Jag springer för framåtlutad, behöver räta upp mig och få benen mer centralt under kroppen för att få mindre belastning. För att vara kortfattad. Efter genomgång av mig och sedan visning av någon med "bra teknik" och sedan fick jag testa igen med en hel del pekpinnar. Vi tittade på efterfilmen och jag kunde konstatera att jag allra mest behöver arbeta med hållningen. Jag vill gärna skjuta fram huvudet och får en alldeles för stor kurvatur i nacke och bröstrygg.

Så nu har jag fått övningar. Dessa måste jag nöta varje dag. Jag förstår faktiskt varför. Det känns som en stor process att förändra hur jag springer. För min del tror jag att det är nödvändigt. Om jag vill fortsätta att springa och utvecklas och undvika småskavanker här och där. Jag tror faktiskt dessutom att den här träningen kan gagna min rygg och hållning i det dagliga livet.

Ingenting av det vi gick igenom och som kom fram är direkta nyheter. Skillnaden är väl att det är en sak att läsa om löpteknik och hur man bör springa till att genomföra det själv. Precis samma sak som att det är någolunda klart för mig vad jag har mina svagheter men att hitta vägar för att komma bort från dem och att utvecklas, det är en annan sak.

Så nu är det upp till mig att göra mina övningar. VARJE DAG! Orden jag fick med mig var att det ska kännas tungt och svårt om det känns lätt gör jag förmodligen fel.... Dessutom ska jag dra ner på distanserna. Halvera och jobba med tekniken i första hand.

9 comments:

  1. Ja, hej och hå!
    Intressant upplevelse! jag borde också göra något sånt där. Som du sa..... i skadeförebyggande syfte.

    Undra vad de skulle säga till Paula Radcliffe. Tidigare slängde hon rejält med huvudet när hon sprang (vet ej om hon gör det fortfarande).

    ReplyDelete
  2. Låter intressant. Var testade du dig och vad kostar det?

    ReplyDelete
  3. Lennart: Ja, det var intressant. Jag hade nog aldrig gjort det här testet om jag inte tycker att jag hade några problem. Men jag har en höft som stökar och det går liksom inte alltid att förstå varför. jag kan få ont av att cykla ena gången och sedan springa som igår 11 km och känna mig helt bra dagen efter. Det kan vandra ner till foten och strax under knäet. Jag hoppas att det här ska gagna mig i det långa loppet så klart. Men det är skönt att tänka på att eliten också har "lustigheter" för sig.

    Peter: Jag testade mig på Specialistgruppen (jag har gått hos en bra naprapat där och hon rekommenderade mig vidare. Här är en länk http://www.specialistgruppen.se/tjanster/lopanalys.html

    ReplyDelete
  4. Det står inget om pris på deras hemsida; har du lust att dela med dig?
    Nyfiken på övningar - är det mkt bålstyrka och sånt?

    ReplyDelete
  5. Magdalena: Det kostar ca 1200, om du går in och försöker boka en löpanalys, så får du exakt. En övning för bålstyrka men sedan är det övningar för att lägga om löpsteg. En övning för armpendling (jag vrider överkroppen för mycket när jag springer, vilket orsakar instabilitet) och så tre övningar för få in löpsteget under kroppen, öka frekvensen och förbättra hållningen. Samt en övning för att få mindre stela baksida lår. Jag kommer att lägga 20 minuter per dag för att se vad som händer.

    ReplyDelete
  6. "Jag springer för framåtlutad, behöver räta upp mig och få benen mer centralt under kroppen för att få mindre belastning".

    Springer du för framåtlutad med nacke, huvud och ändå tar för långa steg (tänk ett felvänt C) eller hur menar du att du landar? En lätt framåtlutad hållning är bra och energisnål men den ska inte ske genom att luta sig framåt med överkroppen/nacke/huvud utan ske genom en lätt lutning framåt genom hela kroppen med en rak, hög höft.

    Jag har länkat till din blogg nu hos mig btw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Staffan: Jag för framåtlutad, viker i höften. För mycket s-kurvatur i rygg och nacke. Det finns helt enkelt mycket förbättringspotential! Sedan är väl inte tanken att försöka göra om mig helt utan jag kommer naturligtvi alltid ha "min stil". Kul att du länkat mig.

      Delete
  7. OK, du har säkert redan fått bra hjälp och bra övningar. Bålstyrka är såklart bra för när tröttheten sätter in är det lätt hänt att höften faller ner lite och att man inte orkar hålla den hög och rak.

    En annan sak som jag också upplever hjälper är att ta lite kortare steg, dvs springa med en lite högre stegfrekvens, liksom trippa fram.

    ReplyDelete
  8. Staffan: Ja högre stegfrekvens ska jag också försöka jobba upp!

    ReplyDelete